Jongste jeugd competitie


Op deze pagina staan de volgende onderwerpen:

De Jongste Jeugd wedstrijden zijn ingedeeld in 4 speelperioden: 1ste, 2de, mid-winter en 3de periode. De wedstrijdsecretaris JJ maakt iedere periode een schema van alle wedstrijden. Het is mogelijk een overzicht van alle wedstrijden over een speelperiode van je eigen team te selecteren op de Ring Pass website door naar de pagina van je team te gaan.

De speeltijden staan uiterlijk de maandagavond voor het speelweekend bekend zijn in de standenmotor. Vaak zijn ze al bekend aan het begin van elke speelperiode. Controleer altijd de maandagavond vóór het speelweekend of de tijden niet zijn veranderd. Dit kan ook gelden voor de ‘thuis’-wedstrijden.

Als coach levert u een bijdrage aan de sportieve opvoeding van kinderen. De taken van een coach lopen erg uiteen. Deze kunnen worden samengevat tot wedstrijdbegeleiding, Vormende taak en Organisatorische taak.

Wedstrijdbegeleiding
De coach begeleid het team in het hockeyspel, maar ook bij de sociale vaardigheden daarom heen. Zoals het bedanken van een scheidsrechter, sportiviteit tijdens en na de wedstrijd en het opruimen van de velden.

Vormende taak
Door de jongste jeugd in hun eigen taal te benaderen krijgt u een sterke band met elkaar. Ze respecteren u als coach en luisteren aandachtig naar de voorbespreking, aanwijzingen in het veld en de nabespreking. Het belangrijkste doel van het coachen op dit niveau is om het hockeyen voor de kinderen leuk, stimulerend, interessant en leerzaam te maken.

Organiserende taken van de coach zijn onder andere:
 • afspraken maken voor het rijden naar wedstrijden;
 • invullen wedstrijdformulier;
 • 1e aanspreekpunt wanneer kinderen niet kunnen spelen;
 • overleg met lijncoördinator.
De coach zal gezocht worden bij de ouders van de kinderen die in het team spelen.Hockeyclub Ring Pass heeft er voor gekozen ouders van de kinderen die in het team spelen te verplichten deze taak op zich te nemen. Hierdoor wordt de betrokkenheid van ouders vergroot en dit is in het belang van de ontwikkeling en veiligheid van de kinderen. Het speelveld is zo klein en het spelersaantal zo gering dat één spelleider of twee spelleiders in het veld voldoende is om het hele gebeuren te regelen. De spelleider is geen scheidsrechter!! Het is dus ook niet nodig dat de spelleider zelf een hockeyachtergrond heeft.

Hij/zij is iemand die gevoel heeft voor het spelniveau en de sfeer waarin deze partijtjes gespeeld dienen te worden. Als spelleider zorg je voor het in goede banen lopen van de wedstrijd.

Het verdient aanbeveling om per team twee vaste spelleiders te benoemen (niet zijnde de coach) die alle thuiswedstrijden van dat team leiden. Bij de F-jeugd, waarin wordt gespeeld in twee drie-tallen, zijn altijd twee spelleiders per thuiswedstrijd nodig. Bij de E-jeugd, waarin in 6 of 8-tallen wordt gespeeld, zijn twee spelleiders raadzaam, zodat zij elkaar kunnen vervangen indien nodig. De HCJJ voorziet in het begeleiden van de spelleiders door middel van informatie bijeenkomsten en op aanvraag van spelleiders zelf.

De spelleider draagt een oranje windjack tijdens de wedstrijd die voor de wedstrijd opgehaald kan worden bij de wedstrijdtafel. Elk team beschikt over eigen fluitjes en een stopwatch die aan het begin van het jaar door de lijncoordinator uitgedeeld worden.

De uitgebreide spelregels voor 3-tallen, 6-tallen en 8-tallen van de Jongste Jeugd competitie staan op de KNHB website

Bij de competitie horen ook het digitale wedstrijdformulier. Als er thuis gespeeld wordt moeten onze coaches zorgdragen dat deze zorgvuldig en volledig ingevuld worden. Bij twijfel kan de wedstrijdtafel geraadpleegd worden.

Omdat er op de competitie dagen de hele dag door wedstrijden gespeeld worden is het belangrijk dat de wedstrijden op tijd beginnen. Indien een wedstrijd niet op tijd kan beginnen moet de wedstrijdtijd aangepast worden zodat de volgende wedstrijd weer op tijd kan starten.

Vanaf 6-tal hockey wordt er met een keeper gespeeld. 1e jaars E hebben niet standaard handschoenen nodig omdat de bal dan nog niet hoog mag, 2e jaars E wel. Op woensdagmiddag wordt keeperstraining gegeven voor de keepers die op zaterdag moeten keepen. Het beleid is dat er gerouleerd wordt en er geen vaste keeper is.

Indien een een kind niet kan deelnemen aan een wedstrijd is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt doorgegeven aan de coach. Als het team niet compleet is neemt de coach contact op met de lijn coordinator om een oplossing te vinden. Kinderen uit andere teams mogen invallen indien zij in dezelfde leeftijdscategorie spelen of in een lagere leeftijdscategorie. Wanneer een team niet naar de wedstrijd komt kan de KNHB het team een boete opleggen.

Indien op vrijdagavond of zaterdagochtend blijkt dat de gesteldheid van de velden zo slecht is dat er op zaterdag-ochtend niet gespeeld kan worden, wordt de bezoekende vereniging op de hoogte gesteld. Daarnaast wordt er een nieuwsbericht geplaatst op de Ring Pass website.

Bij afgelastingen van trainingen op woensdagmiddag wordt er uiterlijk om 16:00 een nieuwsbericht geplaatst op de website.

Aan het eind van de competitie wordt er door de KNHB een afsluitend toernooi georganiseerd voor de E-teams. De Jongste Jeugd Dag is een verplicht onderdeel van de competitie. Alle E-teams zijn hiervoor automatisch ingeschreven. Het inschrijfgeld wordt door Ring Pass betaald.
Daarnaast worden alle E en F teams ingeschreven voor één ander toernooi. De lijncoordinator informeert de teams waar en wanneer er gespeeld gaat worden. De kosten worden ook door Ring Pass betaald.

De wedstrijden worden gespeeld in officieel Ring Pass Tenue, als er een uit-wedstrijd gespeeld wordt tegen een club met een vergelijkbaar tenue, is het de bedoeling dat het uit-spelende team een ander shirt draagt. Officieel is dat dan een rood shirt, maar het mag ook een wit shirt zijn, zolang het maar een afwijkende kleur heeft en iedereen hetzelfde aan heeft. Maak hier afspraken over binnen het team welk kleur shirt je dan meeneemt. Het is sowieso altijd fijn om een extra shirt in andere kleur standaard mee te nemen ook als je thuis speelt, mocht de tegenstander er niet aan hebben gedacht.

Hieronder een rijtje van de clubs die een vergelijkbaar tenue hebben:
 • Bodegraven: lichtblauw shirt – grijs broek/rok
 • Forescate: lichtblauw shirt – donkerblauw broek/rok
 • HGC: lichtblauw shirt – zwart broek/rok
 • Noordwijkse: lichtblauw shirt – donkerblauw broek/rok
 • Voorne: lichtblauw shirt – donkerblauw broek/rok
 • Waddinxveen: lichtblauw shirt – donkerblauw broek/rok
 • Westland: kobaltblauw shirt - kobaltblauw broek/rok

In de winter of in het najaar kan het erg koud zijn, ook dan moet het tenue zichtbaar blijven, onder het shirt kan je een t-shirt met lange mouwen en onder de korte rok/broek een maillot of thermisch ondergoed dragen.