Arbitrage - Opleidingen


De opleiding, begeleiding en het stimuleren van verdere ontwikkeling van scheidsrechters is één van de speerpunten binnen de arbitragecommissie. Hieronder vind je meer informatie over de opleiding en ontwikkeling van scheidsrechters.

https://www.knhb.nl/app/uploads/2016/12/1_Infographic_langwerpig_alles-1-1024x447.jpg

Spelbegeleider Jongste Jeugd

De Jongste Jeugd heeft geen scheidsrechters, maar spelbegeleiders. Zoals de naam al aangeeft begeleidt deze persoon het spel van de kinderen. Zorgen dat de kinderen plezier hebben en veilig kunnen hockeyen is hier belangrijker dan het handhaven van de spelregels. De spelbegeleiders zijn altijd ouders van de kinderen; het is voor ouders een goede basis om, zodra de kinderen de stap naar de jeugd maken, mee te groeien en scheidsrechter te worden.

De Jongste Jeugdcommissie regelt ten minste 1 keer per jaar een informatieavond waarin de spelregels voor 3-, 6- en 8-tallen hockey worden uitgelegd en wordt verteld wat het inhoudt om spelbegeleider te zijn.

Meer informatie over spelbegeleiding is te vinden op de site van de KNHB.

Zie: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/spelbegeleiders-jongste-jeugd

Clubscheidsrechter (CS)

De opleiding tot clubscheidsrechter wordt door de KNHB aangeboden door middel van een e-learning die je in je eigen tijd en op je eigen tempo kan doorlopen. De Arbitragecommissie van Ring Pass Delft kan je voor deze opleiding aanmelden. Na aanmelding ontvang je een email met inlog-gegevens waarmee je kunt starten met de cursus, deze gegevens zijn 1 jaar geldig. Het examen gebeurt schriftelijk op de club; er zijn gedurende het seizoen meerdere examenmomenten.

Nadat je bent geslaagd ben je bevoegd om wedstrijden te fluiten. De arbitragecommissie zorgt bij jeugdleden voor begeleiding tijdens hun eerste paar wedstrijden als scheidsrechter. Voor vrijwilligers en andere leden is deze begeleiding ook beschikbaar, maar dit zal je zelf moeten aanvragen (zie kopje: Begeleiding).

Alle leden vanaf de B-jeugd die hun CS-kaart nog niet hebben gehaald worden door de Arbitragecommissie van Ring Pass Delft vanzelf aangemeld voor deze opleiding. Ouders van jeugdleden en overige ge├»nteresseerden kunnen en e-mail sturen naar: [email protected]

Meer informatie is te vinden op de website van de KNHB. 

Zie: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/clubscheidsrechters

CS+

Ligt het fluiten je goed en ben je toe aan nieuwe uitdagingen? Het speciale programma clubscheidsrechter-plus (CS+) geeft je de mogelijkheid om door te groeien als scheidsrechter en daardoor nog meer plezier in het fluiten te krijgen. Tijdens het programma krijg je persoonlijke begeleiding en volg je workshops over je houding in de wedstrijd, je positionering in het veld en natuurlijk de spelregels. Dat zorgt dat je genoeg bagage hebt om moeilijkere wedstrijden te fluiten.

Je wordt tijdens dit programma begeleid door speciaal daarvoor opgeleide leercoaches. Ring Pass Delft heeft CS+ leercoaches beschikbaar zodat je deze opleiding op de club kan volgen. 

Zie: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/clubscheidsrechter-plus-cs

Bondsscheidsrechter

Als scheidsrechter wil je steeds beter worden in je vak. Scheidsrechter zijn is ook een vorm van (top)sport! De opleiding tot bondsscheidsrechter biedt je nieuwe uitdagingen, doordat je in je district fluit en begeleiding krijgt van mensen van buiten de club. En wie weet is het de eerste stap op weg naar het fluiten van het WK, de Olympische Spelen of de Hockey World League! Met workshops, opdrachten en persoonlijke begeleiding kun je je ontwikkelen tot scheidsrechter op landelijk niveau. De vaardigheden die je opdoet, versterken je in en buiten het veld. De opleiding staat open voor iedereen met een scheidsrechterkaart van 18 jaar en ouder. Ben je iets jonger en kun je niet wachten om te starten, neem dan toch even contact op. Soms is namelijk dispensatie mogelijk.

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden bij de KNHB of via de Arbitragecommissie van Ring Pass Delft. 

Zie: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/opleiding/bondsscheidsrechter

Begeleiding

Wil je beter leren fluiten en/of ben je wat onzeker in het fluiten? De arbitragecommissie kan zorgen voor persoonlijke begeleiding tijdens het fluiten.

De begeleider spreekt met jou en je collega scheidsrechter de wedstrijd voor, ondersteunt je tijdens de gesprekken met de aanvoerders en coaches en geeft je vooraf en in de rust tips en tricks voor het fluiten. Na de wedstrijd wordt jouw optreden besproken: wat ging er goed en wat zijn verbeterpunten. Hiermee kun je (nog) meer plezier krijgen in het fluiten.

Wil je begeleid worden tijdens een wedstrijd? Stuur dan een mailtje naar [email protected] Jeugdleden worden tijdens hun eerste paar wedstrijden na het behalen van de scheidsrechterkaart sowieso begeleidt.